Hemorrojder – ett vanligt ont

Hemorrojder är utbuktningar utav tarmväggen kring ändtarmen. Det ger klåda, obehag, läckage och de flesta av oss vill nog bli kvitt sina hemorrojder. De uppstår pga ökat tryck i venerna och ökat tryck i själva ändtarmen. Ca var tredje person har dem och viktigast av allt – de är livsstilsberoende.

Ger de stora besvär och blöder kan en läkare behandla dem både med läkemedel och kirurgiskt.

Men det finns två huvudsakliga vägar att behandla dem naturligt samt undvika att de uppstår igen.

  1. Sänk trycket i magtarmkanalen och speciellt ändtarmen.
  2. Sänk trycket lokalt i venerna i tarmväggen.

Att sänka trycket i magtarmkanalen och ändtarmen med Ayurveda

Det är viktigt att avföringen är mjuk och av den anledningen behövs rikligt med vätskeintag och en fiberrik kost. För fiber-intaget är det viktigt att sluta med färdigmat, öka grönsaks-delen av portionen och även lägga till fibrer som knäckebröd, psylliumfröskal eller Tulsi-frön (läs mer om dem här). Sedan är det väldigt viktigt med regelbunden tarmtömning och att undvika kost som som ger uppblåsthet eller gas. Inom Ayurveda finns ingen bättre kur för tarmen än Triphala, en kombination av tre frukter som hjälper aktivering av hela magtarmkanalen och ger just regelbundenhet samt bättre förbränning. Läs mer om Triphala här. Ibland behöver dock tarmarna extra hjälp, och Ayurveda har en kur för att bokstavligen smörja in tarmarna och göra dem mer genomsläppliga, Ricinolja (Castor Oil). Man tar 1 matsked olja ca 1-2 ggr per vecka och sväljer den, med varmt vatten ifall det känns obehagligt. Oljan absorberas inte i tarmarna utan dess konsistens går sakta igenom tarmarna och smörjer in dem.

Att sänka trycket i venerna med Ayurveda

Detta tryck påverkas givetvis av både hur fyllda tarmarna är men också utav den grundläggande stressen som kroppen är i. Det kan inte sägas tillräckligt många gånger att antalet intryck och stressorer som människan bemöter i vardagen idag är närmare 10 gånger det som historiskt upplevts av människor. Underliggande stress gör att kroppen förbereder sig med bl a högre blodtryck, runtom i kroppen. Det är därför jätteviktigt att kunna slappna av, hitta en form av avslappning som hjälper dig varva ner. Utöver det finns en blandning örter från Himalaya, Pilex som fokuserar just på det venösa trycket i kärlen kring ändtarmen. Den finns som både lokal salva och som kosttillskott. Du hittar dem här: Pilex kosttillskott och Pilex Ointment

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *