Interaktiv Ayurvedisk Hälsoguide

Om hälsoguiden

Välkommen till vår interaktiva Ayurvediska hälsokarta. Klicka på delar och organ i kroppen för att se de vanligaste hälsoproblemen och deras lösningar med inspiration från Ayurveda.

Denna information har tagits fram med hjälp av en certifierad Ayurveda terapeut. Rekommendationerna är inte medicinsk rådgivning och ska inte anses bota någon sjukdom.

Med hjälp av en Ayurvedisk konsultation kan du få individanpassade råd vad gäller kost, livsstil, ayurvediska behandlingar och örter. Välkommen att maila oss på kundservice@ayurvedabutiken.se för att boka en konsultation med Ayurvedisk läkare.

Om hälsoguiden
Hår Hjärna Ögon Öron Näsa Mun & Tänder Tyreoidea Led & Skelett Huden Luftvägar Hjärta Lever Mage & Tarmar Njurar & Urinvägar Manliga könsorgan Kvinnliga könsorgan

Hår

Hår innehåller framförallt ett protein som heter keratin. Hår växer ut i tillväxtfaser om ca 4 månader varefter tillväxtfasen avstannar ett tag och man tappar det gamla håret. Hårsäcken eller hårfollikeln är den del som har levande celler och står för hårtillväxten. Därför behöver håret stärkas inifrån. Hårsäckar som får tillräckligt med blod, återfuktning och näring håller sig vid liv längre och ger ett mer fylligt och tåligt hårstrå. Schampoo, balsam och yttre behandling hjälper givetvis håret men för långvarig effekt ska du även stärka kroppen inifrån. Här ger vi tips på både inre och yttre behandlingar för att stärka eller bibehålla håret.

Yttre behandling: 

Se Khadis fina och Ayurvediska sortiment baserat på kunskapen om de örter vi skriver om nedan på denna länk.

Inre behandling:

Bhringraj (Eclipta Prostrata) kallas inom Ayurveda för "the king of hair" pga dess effekt.

Amla/Amalaki (Emblica officinalis) även kallade indiska krusbär är stora frukter som liknar krusbär. De är fullpackade med speciellt C vitamin men även andra viktiga ämnen som stärker håret med sin näring. Används speciellt för håravfall och mot grått hår. Amla används i form av kapslar som kosttillskott, pulver att äta eller tvätta håret med och som olja att applicera i håret. Se Amla produkter här. Vi rekommenderar oljemassage av hårbotten med Amla olja minst två gånger om veckan för bra effekt.

Neem (Azadirachta Indica) har länge använts inom Ayurveda för att rensa hårbotten samt bli kvitt eksem och mjäll som bägge hämmar hårtillväxten. Används i form av Neemolja som kan blandas med kokosolja och masseras in i hårbotten eller som Neem Schampoo från Khadi.

Reetha (såpnötter) är naturens egna tvättmedel. De används genom att framställa ett pulver av nötterna som både skummar och rengör skonsamt. Kan användas som skonsam rengöring av hud och hårbotten. Den mjuka rengöringen skadar inte håret eller hårbotten och främjar därmed bättre hår. Du hittar produkten här. 

Shikakai - som ordagrant betyder "frukt för håret" på Sanskrit. frukten används precis som Reetha som naturligt schampoo för håret och hårbotten. Utöver rengöringen so är Shikakai full av näringsämnen som stärker håret och ger det en glänsande styrka. Här kan du se Shikakai produkter från Khadi.

Hjärna

Det har länge accepterats att hjärnan och nervsystemet styr kroppen men på senare tid har det även i modern forskning bevisats att hjärnan, psyket och känslor påverkas utav kroppen. Ayurveda, med sin holistiska syn, har alltid behandlat hjärnan genom att också behandla kroppens övriga problem. Vår hjärna och nervsystem är ett fantastiskt komplext nätverk som påverkas utav kost, livsstil, träning, blodflöde, inflammationer och emotioner. Här beskriver vi några kategorier av hälsoproblem med hjärnan och deras Ayurvediska lösningar.

Depression och psykisk hälsa

Tecken på egentlig depression anses vara en stark känsla av nedstämdhet, trötthet, orkeslöshet och avsaknad av lust och glädje även för saker du vanligtvis brukar gilla. Vardagen kan kännas svår och meningslös. Det är väldigt viktigt att söka professionell hjälp men också väldigt viktigt att ta hand om dig själv och jobba preventivt för att höja humöret.

Ayurveda rekommenderar alla att praktisera Dinacharya - Dagsrutin eller Morgonrutin. Detta är en rutin för att återuppliva både sinnen och kropp som hjälper återhämtningen. Snart kommer en länk till artikel om denna Dinacharya.

Örter som är direkt kopplade till hjärnan och nervsystemets hälsa är Ashwagandha och Brahmi, som med fördel ska kombineras. Läs gärna också mer om kombinationen Joy! från Organic India som är specifikt utformad för humöret.

Tarmfloran och depression

Forskning visar på att tarmfloran har en signifikant effekt på depression. Inom Ayurveda använder vi Triphala för att återställa kroppens naturliga tarmflora. Det är en perfekt kombination av tre frukter som stödjer hela mag-tarmkanalen att rensa ut slaggprodukter, förbättra matsmältningen och ge en återställd avföringsrutin.

Stress

I dagens samhälle har vi flera gånger fler intryck än vad människan varit anpassad till historiskt. Att vi därav har både underliggande och påtaglig stress är inte att undra på. Dessa påfrestningar tröttar ut hjärnan och nervsystemet vilket upplevs som orkeslöshet, koncentrationssvårigheter och irritabilitet. Ayurveda ger oss verktyg att hantera den stress och de intryck vi tar in.

Meditation - Ett sätt att sortera dagens tankar och tömma hjärnan. Det finns många olika tekniker och vägar, vi skriver snart ett inlägg om det men det går bra att hitta något som passar dig.

Brahmi - En ört för utbrändhet och återhämtning. Finns som både pulver och kapslar.

Ashwagandha - En adaptogen ört som hjälper oss hantera både fysisk och psykisk påfrestning. Den stödjer dessutom en balans i de stresshormoner som kroppen utsöndrar.

Ögon

Ögonen påverkas av kroppens hälsa och den påfrestning vi utsätter ögonen för. Generella tips för god ögon hälsa:

  • Undvik att läsa eller att fokusera ögonen allt för mycket i svagt ljus och likaså i för starkt ljus. Försök att arbeta vid datorn med relativt lågt skärmljus.
  • Ordentlig sömn, ögonen behöver minst 7 timmars sömn för ideal återhämtning. Ayurveda rekommenderar läggdags innan kl 22 för ideal sömn.
  • Morgonrutin:
    • Varje morgon efter att du vaknat, före eller efter toalettbesöket, bör du fylla munnen med svalt vatten och med stängda ögon hålla vattnet i några sekunder innan du spottar ut det. Det ska repeteras 2-3 gånger.
    • Kasta svalt vatten i ögonen 10-15 gånger. Detta bör repeteras även när du kommer hem från arbetet eller skola för att kyla av ögonen och låta dem återhämta sig.

Ögonens problem

Katarakt (Grå starr) - vår vanligtvis genomskinliga lins blir grumlig pga av att döda celler från linsen ansamlas och blockerar ljuset från att nå näthinnan. Detta är oftast en åldersförändring och kommer med stigande ålder.

Även forskning visar på att Triphala Ghana (Triphala vatten) kan vara behjälpligt för katarakt. Ta ett högkvalitativt Triphalapulver (ekologiskt och tungmetall-testat, se Organic Indias Triphala). Blanda 1 tesked Triphala pulver i ett glas rent vatten, gärna destillerat, och låt stå över natten. Sila av pulvret noggrant i en väldigt fin sil eller t o m genom ren textil. Använd nu det silade vattnet för att skölja ögonen med hjälp av ögonkoppar (finns på apotek).

Allergi och inflammation

Detta ämne behandlas även under Näsa i mer detalj. Men ögonsköljning med ett bra ögontonikum eller ögondroppar är väldigt behjälpligt. Vi rekommenderar gärna Itone som är berikat med Ayurvediska örter och fungerar bra, men det finns nog många andra. Ghee rekommenderas också för att återfukta slemhinnorna i ögonen, se till att det är ett rent och ekologisk ghee, se gärna Cosmovedas Ghee. Eller deras Triphala Ghee

Öron

Våra öron drabbas oftast pga vätska i dem då det ibland är oundvikligt att få vatten i dem när man badar/duschar. Dock klarar de sig bäst om de inte berörs eller rengörs på djupet. Produktionen av vax är ett naturligt sätt för örat att skydda sig och vaxet kommer själv ut till öronsnäckan, varifrån det kan torkas bort dagligen.

I Sveriges klimat har vi dock torr luft som påverkar slemhinnorna och även slemhinnorna i örat. Vi har en Ayurvedisk huskur som både är antibakteriell och djupt smörjande för öron och näsa. Fuktade slemhinnor står emot infektioner bättre pga färre sprickor och att immunförsvaret kommer åt dem. Denna är speciellt effektiv under influensatider.

Vår enkla huskur för näsa och öron: 

Med bomullstuss ska du placera en droppe vitlöks-berikad senapsolja i vardera hörselgång och sniffa i bägge näsborrar varje kväll vid sänggåendet.

För att förbereda senapsoljan:

Häll ca 200ml kallpressad och ekologisk senapsolja i en tjockbottnad kastrull/stekpanna, ha i 3 st hela skalade vitlöksklyftor och värm detta på låg värme. När vitlöksklyftorna fått en genomgående brun färg har de släppt ifrån sig sin essens i oljan.

Sila bort vitlöksklyftorna och eventuella rester genom en tunn sil eller filter. Bevara oljan i glasflaska och inte i direkt solljus - den håller flera månader.

Näsa

Näsan är ingången till våra luftvägar och därför även en ingång för bakterier och virus. Slemhinnan i näsan står för både immunförsvaret som bekämpar dessa attacker och även för de allergier som uppstår när immunförsvaret överreagerar på t ex pollen, kyla eller damm.

Allergier

En allergi medieras utav immunförsvaret som med tiden börjar överreagera på naturligt förekommande ämnen som pollen. Med tiden kan reaktionen bli starkare eller svagare, därför varierar det över tid. Med våra två enkla Ayurvediska huskurer kan du bli kvitt stora delar av problemet, se längre ned.

Infektioner/Influensa

Infektioner i våra övre luftvägar kommer ibland från bakterier och virus som finns där konstant, men som i tider av stress, trötthet och försämrad immunförsvar växer till sig. I Sveriges klimat har vi dessutom låg fuktighet som torkar ut slemhinnorna. Torra slemhinnor får små sprickor och immunförsvaret har dessutom svårare att agera i torr vävnad. Utöver god sömn, kost och hälsa är det därför just slemhinnorna vi bör ta hand om. Se vår huskur och örter nedan för att stärka försvaret.

Vår enkla huskur för näsa och öron: Senapsolja med vitlök

Med bomullstuss ska du placera en droppe vitlöks-berikad senapsolja i vardera hörselgång och sniffa i bägge näsborrar varje kväll vid sänggåendet.

För att förbereda senapsoljan: Häll ca 200ml kallpressad och ekologisk senapsolja i en tjockbottnad kastrull / stekpanna, ha i 3 st hela skalade vitlöksklyftor och värm detta på låg värme. När vitlöksklyftorna fått en genomgående brun färg har de släppt ifrån sig sin essens i oljan. Sila bort vitlöksklyftorna och eventuella rester genom en tunn sil eller filter. Bevara oljan i glasflaska och inte i direkt solljus - den håller flera månader.

Mun & Tänder

Vår mun är vår största port till kroppen. Dess funktioner är både att skydda oss mot de bakterier som kommer in och att påbörja matsmältningen. Med den stora exponeringen för vår omgivning är dock munnen också lätt påverkad som ger oss diverse problem som dålig andedräkt, dålig tandhälsa samt infektioner i tandkött och tänder.

Dålig andedräkt

Vår andedräkt påverkas dels utav hur munnen och svalget mår i form av hur torra slemhinnorna är, ifall det finns spottstenar eller infektioner. Men den påverkas även utav hur magtarmkanalen mår, mat som inte smälts pga dålig förbränning eller tarmflora leder också till en försämrad andedräkt som är svår att råda bot på. Inom Ayurveda rekommenderas en daglig mun-rutin för munnen och Triphala för tarmarna. Se rutinen längst ned.

Dåligt tandkött eller tänder

Tänderna och tandköttet är beroende utav att de rengörs men även att de har bra fuktighet i slemhinnorna. För detta är det viktigt att vi låter tänderna vila mellan måltiderna. Det har i mycket forskning bevisats att tandhälsa och infektioner är relaterade till hjärtproblem. Stärk gärna tänderna med naturligt förekommande fluor som inte skadar kroppen och med en tandkräm som är baserad på naturliga örter som Neem. Se vår munvårdsrutin nedan för optimal hälsa.

Ayurvedisk Munvårdsrutin

Tyreoidea

Tyreoidea eller sköldkörteln är en körtel belägen ovanpå luftstrupen som producerar sköldkörtelhormon. Hormonet påverkar flera funktioner i kroppen, bland annat energinivåer, metabolism, humöret, stressnivå, fettinlagring med många fler. Med andra ord så har sköldkörteln en väldigt påtaglig effekt på vår hälsa.

För mycket sköldkörtelhormon leder hypertyreos som kännetecknas av värmeslag, svettningar, dålig sömn, hjärtklappningar, viktnedgång, lös mage, nervositet och ilska.  För litet sköldkörtelhormon eller hypotyreos kännetecknas istället av motsatser: frusenhet, trötthet, viktökning, förstoppning, mensrubbningar och nedstämdhet. Bägge sidorna är otrevliga och därför är en sköldkörtel i balans väldigt viktig.

Denna balanserande funktion har Ashwagandha - Withania Somnifera som på senare tid har uppmärksammats i mycket forskning och numera även finns att köpa på apotek och "vanliga" hälsokostbutiker. Dock är det många som använder extrakt av roten för att få starkare effekt, detta är inte rekommenderat inom Ayurveda. Dels för att erfarenhet och kunskap inom Ayurveda är byggd på hela roten, med alla de hjälpämnen som finns i roten. Att extrahera den starkaste substansen ur örten ger givetvis snabb effekt men det är omöjligt att veta vilka biverkningar det har på sikt.

Vi rekommenderar Organic Indias ekologiska och tungmetall-testade Ashwagandha som finns både som Ashwagandha Kapslar och Ashwagandha Pulver, bägge gjorda på hela roten och inget annat.

Läs gärna mer om den senaste forskningen på Ashwagandha här. 

Led & Skelett

Våra leder och skelett påverkas utav den påfrestning de utsätts för, den näring vi ger dem och kanske mest utav inflammation i kroppen - speciellt lederna.

Artros

Artros uppstår när det är en obalans mellan andel ledbrosk som slits bort och ledbrosk som byggs på. En avsaknad av ledbrosk leder till att benbitarna kommer i kontakt och ger smärta. Den smärtande leden kan även bli inflammerad och leda till mer problem. Artros är välrdens vanligaste ledsjukdom och drabbar oftast en led, den som varit felaktigt belastad. Se längre ned för Ayurvediska tips.

Artriter (bl a Rheumatoid Artrit)

Artrit drabbar också lederna men är en autoimmun sjukdom som  påverkar flera leder i kroppen. Resultatet blir att brosket sakta förstörs och leden deformeras, det ger både smärta och inflammation runt leden och därför liknar symtombilden den för artros. Se längre ned för Ayurvediska tips.

Ryggsmärta/Ryggskott

Ryggsmärta beror oftast på muskelspänningar och muskelkramper i ryggen men kan även bero på nervinklämmning som vid diskbråck. Det viktiga är att vi både avlastar och stärker ryggen på ett säkert sätt. Se dessa två rekommenderade yogapositionerna: Bhujangasana och Malasana. Se längre ned för Ayurvediska tips.

Osteoporos

Osteoporos innebär att skelettets bentäthet minskar, det sänker styrkan i benet och kan leda till benbrott och diskbråck när skelettet belastas. Detta är ett allt större problem med växande ålder och speciellt hos kvinnor efter menopaus eftersom östrogenet motverkar osteoporos. Motverka osteoporos med regelbunden fysisk aktivitet och mineraler som stärker skelettet.

Våra rekommendationer för leder och skelett: 

  • Osteoseal från Organic India - Fylld med biotillgängliga mineraler för att stärka skelettet
  • Flexibility - Utvalda örter för ledernas hälsa.
  • Turmeric Formula - Gurkmeja har länge inom Ayurveda använts pga dess anti-inflammatoriska och immunförsvar-reglerande effekter. Detta visar även modern forskning på.
  • Daglig massage med varm mogen Sesamolja, speciellt de drabbade lederna - Sesamolja används inom Ayurveda för att den tränger igenom på djupet och hjälper både leder och muskler.

Huden

Huden är vårt största organ och en viktig barriär mot exponering för väder, bakterier, virus och smuts. Dock ger den ofta besvär någon gång i livet i form av eksem, klåda, acne, sår och utslag.

Acne

Acne är inom Ayurveda ett uttryck för den ökning av hormoner som triggar igång både Kapha och Pitta i kroppen. Det är en naturlig tid av obalans för att stärka kroppens utveckling men den ger sig tyvärr i uttryck som acne - och ibland fortsatta problem. Det är viktigt att behandla acne både via insidan och utsidan. Inifrån rekommenderar Ayurveda örterna Manjishtha och Neem som både kyler och rensar kroppsvätskorna. Även gurkmeja ger betydlig förbättring pga sina antiinflammatoriska egenskaper. Utifrån kan vi tydligt känna att huden är varm och inflammerad runt acne utslagen. De ska kylas av utan att torka ut dem för mycket men de ska inte heller smörjas in mer så att de blir större. Testa hudvårdsprodukter med Neem, Rosvatten och gärna en avkylande ansiktsmask från Khadi. Undvik även extra fet mat, snabba kolhydrater, starka kryddor och rött kött.

Eksem

Eksem behandlas inom Ayurveda med Neem och kokosolja utvärtes som bägge är väldigt effektiva. Testa denna hushållskur: Blanda ut 1 tsk neem olja med 1 tsk kokosolja, helst ekologiska oljor. Värm upp bägge i vattenbad tills de är fingervarma och massera in den påverkade huden med god marginal minst två gånger om dagen. Fungerar även bra i hårbotten.

Rekommenderade produkter för huden: 

Luftvägar

Lungorna har en stor överkapacitet men påverkas även snabbt utav yttre förhållanden - speciellt rökning, avgaser och allergier.

KOL - Kronisk Obstruktiv Lungsjukdom

Uppstår pga försämrad lungyta pga den inflammation som orsakas av rökning och avgaser. En komponent är också inflammation i lungorna med ökad slemproduktion. Vanliga symptom kan vara sänkt ork, andfåddhet, slemmig hosta, rosslanda eller pipande andning och en tendens till infektioner i luftvägarna.

Allergier

En allergi medieras utav immunförsvaret som med tiden börjar överreagera på naturligt förekommande ämnen som pollen, damm och även kyla. Idag finns det effektiva mediciner men det är även värt att hjälpa kroppen bli kvitt allergener naturligt för att hjälpa till. Till exempel är daglig nässköljning väldigt bra mot all sorts inandade allergener.

Testa dessa produkter för att stärka dina luftvägar: 

Hjärta

Hjärtat är kroppens blodpump som arbetar hela tiden, alla dagar i veckan. Det påverkar i princip alla våra organ och påverkas likväl av både inre och yttre påfrestningar. Allt från vår motion, kost, stress och glädje är direkt kopplade till hjärtat.

Högt blodtryck

Blodtryck mäts i två siffror, t ex 120/80 mmHg där 120 är det systoliska och 80 är det diastoliska blodtrycket. Systoliskt tryck är trycket som finns i blodkärlen när pump-vågen från hjärtat kommer, diastoliskt tryck är det tryck som finns kontinuerligt i kärlen när hjärtat relaxerar. Ett högt blodtryck anses vara tryck över 120/80 och benämns även hypertoni.

Högt blodtryck ger symptom som huvudvärk, dålig sömn, yrsel och trötthet medans andra inte märker något symptom alls. Men ett högt blodtryck är skadligt för kroppen och påverkar bl a njurarna, hjärtat och blodkärlen.

Blodkärl

Blodkärlen levererar blod, näring och syre till alla organ. Förtätningar och försvagningar av blodkärl är därför väldigt skadligt, det mest extrema fallet är förtätningar som leder till stopp som vid hjärtinfarkter.

Ayurvedas råd för hjärta och kärl

Arjuna - Arjuna har länge använts inom Ayurveda för att stärka hjärtat och kärlen. Extrakt av örten används mot högt blodtryck och hjärtsvikt. Arjuna är naturligt rik på biotillgängligt Coenzym Q10 (CoQ10). Att ett ämne är biotillgängligt betyder att det är enklare för kroppen att ta upp och dra nytta av. 

Heart Guard - en blandning av örten Arjuna, Reetha och Moringa som är utformad just för hjärtat och blodkärlen.

Kost & Motion - Bägge är de absolut viktigaste faktorerna för hjärt och kärlhälsa. Se gärna vårt program för yogarutinen Surya Namaskar - Solhälsning. Solhälsningen omfattar hela kroppen och aktiverar andningen, blodomloppet, lederna, musklerna och sinnet för optimal hälsa.

Lever

Levern är det organ som filtrerar och processar den mat, mediciner, örter övriga näringsämnen vi stoppar i oss. Vilket betyder att den genom åren tar ganska mycket stryk. Levern reglerar också blodets halt av blodfetter och många fler viktiga ämnen.

Levern har en utomordentlig återhämtning och behöver oftast endast avlastning. Det man kan göra för att avlasta levern enligt Ayurveda är följande:

  • Uteslut alkohol, rött kött, minska portioner och ge levern längre pauser mellan måltider. Periodisk fasta med andra ord.
  • Regelbunden fasta eller detox med enkel kost. Till exempel vårt tre dagars detoxprogram med Khichri.
  • Ge levern en detox med någon av de örter som kan avlasta. Organic India har till exempel utformat Liver & Kidney Care för detta.

Mage & Tarmar

Matsmältningskanalen ges speciell vikt i Ayurveda och Ayurvediska texter. Man anser att många av våra åkommor och hälsoproblem relaterar till just mag-tarmkanalen. Denna information har nu även visat sig i modern forskning där man hittat att inflammation i magtarmkanalen leder till inflammatoriska och autoimmuna sjukdomar i kroppen. Även depression relateras nu till magtarmkanalens hälsa som också har stort neurologiskt nätverk kallat ENS. Med vår moderna kost och tillsatser hamnar dock magtarmkanalen snabbt i obalans och för dessa problem har Ayurveda en genomtänkt plan.

Förstoppning

Matens passage påverkas utav styrkan i magtarmkanalens muskler, matsmältningsenzymerna och viktigast av allt är den mat vi stoppar i oss. När matsmältningen är som starkast, under morgonen och dagen, ska mer solid mat konsumeras. Mot kvällen ska den vara väldigt enkel och lättsmält. Utöver det kan en maträtt idag innehålla närmare 15-30 ingredienser, ibland t o m mer. För att kroppen nu ska smälta detta måste den anpassa sin funktion väldigt mycket, därför rekommenderas färre ingredienser. Försök komma ner till 5-10 per måltid och se själv hur din mage slutar klaga. Örterna som stödjer enzymproduktionen, magtarmkanalens muskelstyrka och avslappning är i första hand Triphala, Bowelcare och Avipattikara Churna

IBS och IBD

Termerna IBS och IBD blandas oftast fritt då de liknar varann i symptom och ofta även i behandling. Dessa problem innebär dels en överkänslighet mot diverse livsmedel som är väldigt individuellt samt ofta en inflammation av tarmslemhinnan. Vad som är hönan eller ägget är inte känt men det vi vet är att tarmarna kan återhämta sig med bra kost och livsstil. Anti-inflammatorisk kost är väldigt viktig, livsmedel som återuppbygger kan bidra till förbättring som Aloe Vera juice, Gurkmeja, Lakritsrot, Triphala och örten Boswellia Serrata (Shallaki).

Hemorrojder

Hemorrojder bildas av ett ökat tryck i magtarmkanalen som leder till att trycket i blodkärlen ökar. När det är för högt så expanderar kärlet nära vid analöppningen och buktar ut. Utbuktningen kan ge klåda, dålig hygien och även brista med blödning. Det första Ayurveda rekommenderar är att sänka trycket i tarmarna, en kost med färre ingredienser per måltid, regelbunden Triphala användning och att helt sluta dricka kalla drycker hjälper avslasta tarmarna. Hemorrojderna försvinner själv med tiden, eller så kan du även använda Himalayas produkt Pilex, finns som kräm och tabletter.

Uppblåsthet - Gaser

För uppblåsthet rekommenderas Trikatu inom Ayurveda, som är en blandning utav Ingefära, Långpeppar och Svartpeppar. De både stärker matsmältningen och aktiverar magtarmkanalen så att den får bättre rörelse att tömma sig med. Att sänka trycker i magtarmkanalen är viktigt för att ökat tryck leder till diverse problem som sämre matsmältning, stress, hemorrojder och sår kring analkanalen.

Sura uppstötningar / Halsbränna

Sura uppstötningar kan bero på sammanhängande men egentligen olika anledningar. Dels att den övre magmunnen inte sluter sig helt, att vi fyller magsäcken för mycket, att ligga efter måltid och dålig tarmtömning som ökar trycket uppåt. Det viktiga är att minska portionerna, sitta eller gå upprätt efter måltid och att förbättra sin matsmältning. För detta använder vi inom Ayurveda både Triphala och Trikatu.

Njurar & Urinvägar

Våra njurar och urinvägar är viktiga detox-organ. Njurarna filtrerar kontinuerligt blodet och rensar överflödiga salter, toxiner, mediciner och näringsämnen. Dock påverkas de av högt blodtryck, mediciner, avflödeshinder i urinvägarna och infektioner. Besvär som kan uppstå är stenar i njurar och urinvägar, urinvägsinfektioner och försämrad njurfunktion.

Det viktiga är att avlasta njurarna med kost och bra blodtryck. Inom Ayurveda finns olika huskurer och sätt att hjälpa dem.

Urinvägsinfektioner

Detta är en vanlig åkomma och ännu vanligare hos kvinnor. Antibiotika kan behövas för behandling men det finns saker man kan göra för att undvika att få infektionen till att börja med. Som med alla infektioner är det dåligt med stillastående vätska, drick rikligt med vatten och testa att dricka mycket Tulsi te. Tulsi är naturligt antiinflammatoriskt och en ört som använts länge inom Ayurveda. Drick gärna kring 2 liter.

Urinvägsstenar

Dessa konkrement består ofta utav kalcium eller koncentrerat urat från urinen. Dessa lagras ihop till en sten som sedan fastnar i urinvägarna i de trängre passagerna och ger starka smärtor. De allra flesta stenar kissar man ut, men ibland behövs sjukvårdsbehandling. Det viktiga Ayurveda bidrar med är att undvika att få dem. Undvik kött i din kost samt animaliskt protein. Det är även viktigt att låta njurarna ha gott om flöde, drick som skrivet ovan gärna minst 2 liter vätska om dagen och helst Tulsi te.

Sänkt njurfunktion

Denna sänkning av njurfunktion kan bero på flera anledningar, bl a diabetes och högt blodtryck som är vanliga åkommor. Det viktigaste är att undvika det genom att ta hand om grundproblemen.

Ayurvediska tips för att stödja njurar och urinvägar:

 

Manliga könsorgan

Erektil dysfunktion

Orsakerna till erektil dysfunktion kan vara flera så som:

  • Psykosociala
  • Minskat blodflöde pga kärlförändringar som vid diabetes
  • Försämrad innervering som vid diabetes
  • Mekaniska pga tidigare skada
  • Efter prostata behandling eller operation.
  • Hormonella

Testiklar

  • Låg testosteronomvandling
  • Låg spermieproduktion
  • Smärta och bråck

Prostata: 

  • Prostatit - inflammation
  • Prostataförstoring

Som ni märker är de bakomliggande orsakerna många till de besvär man kan ha ifrån könsorganen. Det viktiga är att behandla grundproblemet och därmed minska symtomen.

Stress finns både inombords och tillförs utav vår livsstil eller vardag. Konsultera gärna en Ayurvedisk terapeut eller läkare för att se vilka livsstilsändringar som kan hjälpa dig. Utöver det rekommenderas Ashwagandha och Brahmi, gärna i kombination.

Prostataförstoring eller inflammation kan ge besvär både med erektil funktion och kisseriet. Det viktiga är både reglering av kost som inte ökar inflammation i kroppen. Ayurveda rekommenderar även örter som gurkmeja, motha och neem. Läs gärna om produkten Prostate Care från Organic India.

Metabola besvär som diabetes, fetma, minskad fysisk aktivitet och högt blodtryck. Dessa är ju den moderna världens stora problem. Vikten utav kost går inte att trycka på tillräckligt, men också vikten av kost som är anpassad för vad din kropp mår bäst av. Ayurveda är en individualiserad hälsokunskap och en bra Ayurvedisk konsult kan rekommendera en dietplan som låter din mage, tarm och energi komma i balans. Läs mer om en Ayurvedisk konsultation här.

 

Kvinnliga könsorgan

Här beskriver vi vissa av de vanligare problemen ur ett Ayurvediskt synsätt.

Återkommande urinvägsinfektioner UVI

Detta besväras många utav och återkomsten beror ofta på torra slemhinnor, stillastående urin och ibland en svag allmän hälsa. Det är viktigt att stärka kroppen så att den både återfuktar slemhinnorna och stärker immunförsvaret. Inom Ayurveda rekommenderas här Shatavari som är vild sparrisrot. En rot med rikt innehåll av plantbaserat östrogen. Utöver det finns örter som Tulsi, Katuki och Punarnava som länge använts inom Ayurveda. Läs gärna om produkterna Shatavari, Women's Well Being och Liver Kidney Care.

Menstruationsrubbningar och Menopaus

Menstruationer är en strikt kontrollerad process av flera hormoner och signaler i kroppen men rubbas ofta utav vår livsstil, stress, ålder och speciellt av vår kost. Det är viktigt att reglera livsstil, vikt och kost på ett individualiserat sätt som passar din kroppskonstitution vilket en Ayurvedisk läkare kan hjälpa med. Huvudhormonet östrogen är en styrande faktor och en ört som balanserar systemet används ofta inom Ayurveda, vild sparris eller Shatavari som finns som ren Shatavari eller kombinationen Women's Well Being.

Svamp och rubbad bakterieflora: 

Detta uppkommer dels pga av att balansen av pH rubbas av diverse olika faktorer, ibland speciellt av vår för goda hygien med mycket tvål. Undvik förstås dessa orsaker och håll slemhinnorna väl fuktade. Även att äta tillräckligt med fettrik kost kan ge näring till kroppens slemhinnor. I vårt samhälle skräms man gärna med fettfri kost och kosten är istället tung med sockerrik kost som egentligen är mycket farligare. Utöver det finns en effektiv ört Neem som är väldigt efterforskad även i moderna studier. Inom Ayurveda har den hyllats länge och används för många områden som tänder, hud, tarmar, acne och fler men är även effektiv i kapselform för att stärka hela immunförsvaret.