Välkommen till AyurvedaButikens blogg

AyurvedaButiken drivs med passionen att sprida och förmedla Ayurveda. Därför är första inlägget en kort sammanfattning på idén med Ayurveda.

Ayurveda är inte en alternativmedicin, det är en holistisk livslära som förstår att varje person är unik. Din kroppskonstitution (Prakriti) är individuell och därför behöver du en individuell kost, motion och livsstil som passar dig. Däremot delar Ayurveda upp oss i tre grundkonstitutioner Vata, Pitta och Kapha (Doshas/Doshor) för att göra det mer hanterligt. Då har vi fått en grundkonstitution för kroppen och vet ungefär hur den fungerar vad gäller sömn, mat, energi, stresshantering och kroppens funktioner. Därefter studerar man inom Ayurveda den obalans som uppstått i din grundkonstitution, en obalans som vi åsamkar oss pga stress, hastig livsstil och när vi inte lyssnar på vår kropp!

Att rätta denna obalans, att låta din kropp hitta tillbaka till den livsstil som passar den bäst  är Ayurvedans huvudsyfte. När det gjorts kan magen fungera som den ska, sömnen faller på plats och den dagliga energibalansen återställs. Mår kroppen bra så drar den till sig färre åkommor och din kropp blir sin egna preventivmedicin.

Med dessa verktyg jobbar Ayurveda för att fixa balansen:

 • Kostlära: vi ska äta det kroppen behöver och klarar av att förbränna vid rätt tid på dygnet, det är individuellt!
 • Motion: det vi verkligen kommit ifrån i det moderna samhället är vardagsmotionen
 • Kosttillskott: örter och frukter från naturen
 • Behandlingar: både massager och utrensande behandlingar
 • Konsultationer: med Ayurvediska läkare

På denna blogg hoppas vi kunna förmedla delar av den kunskap och tips vi har om livsstil, produkter, matlagningsrecept och relevant information. Vi ber er även tillföra era erfarenheter och ställa oss frågor i kommentarer så att någon kan dra nytta av det.

Namaste!

4 kommentarer Lägg till din
  1. Hej Ann-Charlotte!
   Ursäkta sent svar. De går absolut att ta ihop, Shatavari Guggulu är en klassisk kombination utav de två örterna till exempel.
   Berätta gärna hur effekten vart för dig.
   Namaste, Arun

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *