Brahmi – Bacopa Monnieri eller Centella Asiatica?

Brahmi är idag en välkänd ört som tas för dess adaptogena egenskaper och för hjärnan. Dock finns det två separata örter som kallas Brahmi, nämligen Bacopa Monnieri och Centella Asiatica (Gotu Kola). Utan tvekan leder till en viss konfusion, de kallas bägge Brahmi inte för att man blandat ihop dem eller at de ser lika ut. Utan de har väldigt lik effekt och riktar sig bägge till hjärnan och nervsystemet, dock skiljer de sig litet. I de flesta fallen spelar det ingen praktisk roll och bägge är effektiva nog på att minska symtom av stress, utbrändhet, tankspriddhet, koncentrationssvårigheter och nervositet. Jag tänkte ta tag i att beskriva hur jag förstått skillnaden mellan dessa två örter för att man ska kunna välja.

Bacopa Monnieri innehåller bacosider A och B. Aminosyror som visats ingå i uppbyggnaden av neuron. Inom traditonell Ayurveda rekommenderas Bacopa Monnieri för utbrändhet, stress och kognitiv utveckling av hjärnan eftersom den har en helande effekt och utökande effekt. Studenter rekommenderas ofta äta Bacopa Monnieri för att ta ett typiskt exempel.

Centella Asiatica är örten som inom Ayurvedan istället rekommenderas för specifikt stress och inflammation. Den påverkar både hjärnan och kroppen. Den stödjer hanteringen utav stress, rensningen utav hjärnan, ett lugnare sinne för att kunna optimera sina egna tankar och sömn. En som har koncentrationssvårigheter, sömnsvårigheter och inte kan finna lugn i vardagen rekommenderas gärna testa Centella Asiatica eller Gotu Kola som den också heter.

Givetvis låter bägge väldigt lika, det är de. Men jag hoppas detta hjälper er välja. Kommentera gärna med era egna erfarenheter utav Brahmi. Vi vet att det är många som tar denna ört regelbundet och är nöjda. Hos oss finns bägge örter och även en kombination utav båda kallad Memory.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *