Neem – Ayurvedans och naturens antibiotika

Neem – Azadirachta Indica

Neem är ett träd som finns naturligt i Indien och sydostasiens varma klimat. Den mest potenta sorten mörk skogsneem återfinns i skogarna där även vår neem kommer ifrån.

Neemträdet hyllas inom Ayurveda för dens naturliga effekt mot ohyra, virus, bakterier och svamp. I Indien används neem kvistar än idag som tandborstar och läggs i små buntar i husets hörn för att avvärja ohyra. Dess bark och olja används för ansiktsprodukter mot akne, psoriasis/eksem och infekterade sår. Det finns hos oss i produkter som ansiktstvätt, tandkrämer, pulver att äta och olja för hud samt hårbotten.

Detta skrev Lindy, en kund till oss som provat Neemolja och Neem Toner på svårläkta fotsår med svampinfektion:

Jag intresserar mig för örter och alternativ medicin och så snart som jag hörde att min svärmor hade fått svamp ville jag få tag på Neemolja för att smörja in hennes fötter, köpte den i söndags hos er. Jag ville berätta att det funkade så bra på min svärmor på endast 2,5 dagar – när hon kom till vårdscentralen var de så himla imponerade av den positiva effekten på hennes fötter!

Min svärmor Margit tog flaskan för att visa upp och sjuksystern skrev upp det. Neemoljan gjorde verkligen underverk på henne – hon mår så mycket bättre och kan gå bättre igen och det vill jag tacka er så hjärtligt för!

– Lindy Newlove-Eriksson

Här finner ni en lista på våra Neem-baserade produkter:

Hälsoproblem

Välkommen till vår interaktiva Ayurvediska hälsokarta. Klicka på delar och organ i kroppen för att se de vanligaste hälsoproblemen och deras lösningar med inspiration från Ayurveda.

Denna information har tagits fram med hjälp av en certifierad Ayurveda terapeut. Rekommendationerna är inte medicinsk rådgivning och ska inte anses bota någon sjukdom.

Med hjälp av en Ayurvedisk konsultation kan du få individanpassade råd vad gäller kost, livsstil, ayurvediska behandlingar och örter. Välkommen att maila oss på kundservice@ayurvedabutiken.se för att boka en konsultation med Ayurvedisk läkare.

Hälsoproblem
Hår Hjärna Ögon Öron Näsa Mun & Tänder Thyroidea Led & Skelett Luftvägar Hjärta Mage & Tarmar Lever Njurar & Urinvägar Manliga könsorgan Kvinnliga könsorgan Huden

Hår

Hår innehåller framförallt ett protein som heter keratin. Hår växer ut i tillväxtfaser om ca 4 månader varefter tillväxtfasen avstannar ett tag och man tappar det gamla håret. Hårsäcken eller hårfollikeln är den del som har levande celler och står för hårtillväxten. Därför behöver håret stärkas inifrån. Hårsäckar som får tillräckligt med blod, återfuktning och näring håller sig vid liv längre och ger ett mer fylligt och tåligt hårstrå. Schampoo, balsam och yttre behandling hjälper givetvis håret men för långvarig effekt ska du även stärka kroppen inifrån. Här ger vi tips på både inre och yttre behandlingar för att stärka eller bibehålla håret.

Inre behandling:

Bhringraj (Eclipta Prostrata) kallas inom Ayurveda för "the king of hair" pga dess effekt. Se produkter som innehåller Bhringraj här.

Amla/Amalaki (Emblica officinalis) även kallade indiska krusbär är stora frukter som liknar krusbär. De är fullpackade med speciellt C vitamin men även andra viktiga ämnen som stärker håret med sin näring. Används speciellt för håravfall och mot grått hår. Amla används i form av kapslar som kosttillskott, pulver att äta eller tvätta håret med och som olja att applicera i håret.

Neem (Azadirachta Indica) har länge använts inom Ayurveda för att rensa hårbotten samt bli kvitt eksem och mjäll som bägge hämmar hårtillväxten. Används i form av olja som kan blandas med kokosolja och masseras in i hårbotten eller som Neem Schampoo från Khadi.

Reetha (såpnötter) är naturens egna tvättmedel. De används genom att framställa ett pulver av nötterna som både skummar och rengör skonsamt. Kan användas som skonsam rengöring av hud och hårbotten. Den mjuka rengöringen skadar inte håret eller hårbotten och främjar därmed bättre hår. Du hittar produkten här. 

Shikakai - som ordagrant betyder "frukt för håret" på Sanskrit. frukten används precis som Reetha som naturligt schampoo för håret och hårbotten. Utöver rengöringen so är Shikakai full av näringsämnen som stärker håret och ger det en glänsande styrka.

Hjärna

Det har länge accepterats att hjärnan och nervsystemet styr kroppen men på senare tid har det även i modern forskning bevisats att hjärnan, psyket och känslor påverkas utav kroppen. Ayurveda, med sin holistiska syn, har alltid behandlat hjärnan genom att också behandla kroppens övriga problem. Vår hjärna och nervsystem är ett fantastiskt komplext nätverk som påverkas utav kost, livsstil, träning, blodflöde, inflammationer och emotioner. Här beskriver vi några kategorier av hälsoproblem med hjärnan och deras Ayurvediska lösningar.

Depression och psykisk hälsa

Tecken på egentlig depression anses vara en stark känsla av nedstämdhet, trötthet, orkeslöshet och avsaknad av lust och glädje även för saker du vanligtvis brukar gilla. Vardagen kan kännas svår och meningslös. Det är väldigt viktigt att söka professionell hjälp men också väldigt viktigt att ta hand om dig själv och jobba preventivt för att höja humöret.

Ayurveda rekommenderar alla att praktisera Dinacharya - Dagsrutin eller Morgonrutin. Detta är en rutin för att återuppliva både sinnen och kropp som hjälper återhämtningen. Läs gärna den här och använd rutinerna dagligen - rekommenderas för alla oavsett besvär eller inte. Örter som är direkt kopplade till hjärnan och nervsystemets hälsa är Ashwagandha och Brahmi, som med fördel ska kombineras.

Läs gärna mer om kombinationen Joy! från Organic India som är specifikt utformad för humöret.

Tarmfloran och depression

Forskning visar på att tarmfloran har en signifikant effekt på depression. Inom Ayurveda använder vi Triphala för att återställa kroppens naturliga tarmflora. Det är en perfekt kombination av tre frukter som stödjer hela mag-tarmkanalen att rensa ut slaggprodukter, förbättra matsmältningen och ge en återställd avföringsrutin.

Stress

I dagens samhälle har vi flera gånger fler intryck än vad människan varit anpassad till historiskt. Att vi därav har både underliggande och påtaglig stress är inte att undra på. Dessa påfrestningar tröttar ut hjärnan och nervsystemet vilket upplevs som orkeslöshet, koncentrationssvårigheter och irritabilitet. Ayurveda ger oss verktyg att hantera den stress och de intryck vi tar in.

Meditation - Ett sätt att sortera dagens tankar och tömma hjärnan. Läs vår enkla guide till att komma igång med en kort daglig meditation.

Brahmi - En ört för utbrändhet och återhämtning.

 

Ögon

Ögonen påverkas av kroppens hälsa och den påfrestning vi utsätter ögonen för. Generella tips för god ögon hälsa:

 • Undvik att läsa eller att fokusera ögonen allt för mycket i svagt ljus och likaså i för starkt ljus. Försök att arbeta vid datorn med relativt lågt skärmljus.
 • Ordentlig sömn, ögonen behöver minst 7 timmars sömn för ideal återhämtning. Ayurveda rekommenderar läggdags innan kl 22 för ideal sömn.
 • Morgonrutin:
  • Varje morgon efter att du vaknat, före eller efter toalettbesöket, bör du fylla munnen med svalt vatten och med stängda ögon hålla vattnet i några sekunder innan du spottar ut det. Det ska repeteras 2-3 gånger.
  • Kasta svalt vatten i ögonen 10-15 gånger. Detta bör repeteras även när du kommer hem från arbetet eller skola för att kyla av ögonen och låta dem återhämta sig.

Ögonens problem

Katarakt (Grå starr) - vår vanligtvis genomskinliga lins blir grumlig pga av att döda celler från linsen ansamlas och blockerar ljuset från att nå näthinnan. Detta är oftast en åldersförändring och kommer med stigande ålder.

Även forskning visar på att Triphala Ghana (Triphala vatten) kan vara behjälpligt för katarakt. Ta ett högkvalitativt Triphalapulver (ekologiskt och tungmetall-testat, se Organic Indias Triphala). Blanda 1 tesked Triphala pulver i ett glas rent vatten, gärna destillerat, och låt stå över natten. Sila av pulvret noggrant i en väldigt fin sil eller t o m genom ren textil. Använd nu det silade vattnet för att skölja ögonen med hjälp av ögonkoppar (finns på apotek).

Allergi och inflammation

Öron

Våra öron drabbas oftast pga vätska i dem då det ibland är oundvikligt att få vatten i dem när man badar/duschar. Dock klarar de sig bäst om de inte berörs eller rengörs på djupet. Produktionen av vax är ett naturligt sätt för örat att skydda sig och vaxet kommer själv ut till öronsnäckan, varifrån det kan torkas bort dagligen.

I Sveriges klimat har vi dock torr luft som påverkar slemhinnorna och även slemhinnorna i örat. Vi har en Ayurvedisk huskur som både är antibakteriell och djupt smörjande för öron och näsa. Fuktade slemhinnor står emot infektioner bättre pga färre sprickor och att immunförsvaret kommer åt dem. Denna är speciellt effektiv under influensatider.

Vår enkla huskur för näsa och öron: 

Med bomullstuss ska du placera en droppe vitlöks-berikad senapsolja i vardera hörselgång och sniffa i bägge näsborrar varje kväll vid sänggåendet.

För att förbereda senapsoljan:

Häll ca 200ml kallpressad och ekologisk senapsolja i en tjockbottnad kastrull/stekpanna, ha i 3 st hela skalade vitlöksklyftor och värm detta på låg värme. När vitlöksklyftorna fått en genomgående brun färg har de släppt ifrån sig sin essens i oljan.

Sila bort vitlöksklyftorna och eventuella rester genom en tunn sil eller filter. Bevara oljan i glasflaska och inte i direkt solljus - den håller flera månader.

Näsa

Näsan är ingången till våra luftvägar och därför även en ingång för bakterier och virus. Slemhinnan i näsan står för både immunförsvaret som bekämpar dessa attacker och även för de allergier som uppstår när immunförsvaret överreagerar på t ex pollen, kyla eller damm.

Allergier

En allergi medieras utav immunförsvaret som med tiden börjar överreagera på naturligt förekommande ämnen som pollen. Med tiden kan reaktionen bli starkare eller svagare, därför varierar det över tid. Med våra två enkla Ayurvediska huskurer kan du bli kvitt stora delar av problemet, se längre ned.

Infektioner/Influensa

Infektioner i våra övre luftvägar kommer ibland från bakterier och virus som finns där konstant, men som i tider av stress, trötthet och försämrad immunförsvar växer till sig. I Sveriges klimat har vi dessutom låg fuktighet som torkar ut slemhinnorna. Torra slemhinnor får små sprickor och immunförsvaret har dessutom svårare att agera i torr vävnad. Utöver god sömn, kost och hälsa är det därför just slemhinnorna vi bör ta hand om. Se vår huskur och örter nedan för att stärka försvaret.

Vår enkla huskur för näsa och öron: Senapsolja med vitlök

Med bomullstuss ska du placera en droppe vitlöks-berikad senapsolja i vardera hörselgång och sniffa i bägge näsborrar varje kväll vid sänggåendet.

För att förbereda senapsoljan: Häll ca 200ml kallpressad och ekologisk senapsolja i en tjockbottnad kastrull/stekpanna, ha i 3 st hela skalade vitlöksklyftor och värm detta på låg värme. När vitlöksklyftorna fått en genomgående brun färg har de släppt ifrån sig sin essens i oljan. Sila bort vitlöksklyftorna och eventuella rester genom en tunn sil eller filter. Bevara oljan i glasflaska och inte i direkt solljus - den håller flera månader.

 

Mun & Tänder

Vår mun är vår största port till kroppen. Dess funktioner är både att skydda oss mot de bakterier som kommer in och att påbörja matsmältningen. Med den stora exponeringen för vår omgivning är dock munnen också lätt påverkad som ger oss diverse problem som dålig andedräkt, dålig tandhälsa samt infektioner i tandkött och tänder.

Dålig andedräkt

Vår andedräkt påverkas dels utav hur munnen och svalget mår i form av hur torra slemhinnorna är, ifall det finns spottstenar eller infektioner. Men den påverkas även utav hur magtarmkanalen mår, mat som inte smälts pga dålig förbränning eller tarmflora leder också till en försämrad andedräkt som är svår att råda bot på. Inom Ayurveda rekommenderas en daglig mun-rutin för munnen och Triphala för tarmarna. Se rutinen längst ned.

Dåligt tandkött eller tänder

Tänderna och tandköttet är beroende utav att de rengörs men även att de har bra fuktighet i slemhinnorna. För detta är det viktigt att vi låter tänderna vila mellan måltiderna. Det har i mycket forskning bevisats att tandhälsa och infektioner är relaterade till hjärtproblem. Stärk gärna tänderna med naturligt förekommande fluor som inte skadar kroppen och med en tandkräm som är baserad på naturliga örter som Neem. Se vår munvårdsrutin nedan för optimal hälsa.

Ayurvedisk Munvårdsrutin

Thyroidea

Tyreoidea eller sköldkörteln är en körtel belägen ovanpå luftstrupen som producerar sköldkörtelhormon. Hormonet påverkar flera funktioner i kroppen, bland annat energinivåer, metabolism, humöret, stressnivå, fettinlagring med många fler. Med andra ord så har sköldkörteln en väldigt påtaglig effekt på vår hälsa.

För mycket sköldkörtelhormon leder hypertyreos som kännetecknas av värmeslag, svettningar, dålig sömn, hjärtklappningar, viktnedgång, lös mage, nervositet och ilska.  För litet sköldkörtelhormon eller hypotyreos kännetecknas istället av motsatser: frusenhet, trötthet, viktökning, förstoppning, mensrubbningar och nedstämdhet. Bägge sidorna är otrevliga och därför är en sköldkörtel i balans väldigt viktig.

Denna funktion har Ashwagandha - Withania Somnifera som på senare tid har uppmärksammats i mycket forskning och numera även finns att köpa på apotek och "vanliga" hälsokostbutiker. Dock är det många som använder extrakt av roten för att få starkare effekt, detta är inte rekommenderat inom Ayurveda. Dels för att erfarenhet och kunskap inom Ayurveda är byggd på hela roten, med alla de hjälpämnen som finns i roten. Att extrahera den starkaste substansen ur örten ger givetvis snabb effekt men det är omöjligt att veta vilka biverkningar det har på sikt.

Vi rekommenderar Organic Indias ekologiska och tungmetall-testade Ashwagandha som finns både som Ashwagandha Kapslar och Ashwagandha Pulver, bägge gjorda på hela roten och inget annat.

Läs gärna mer om den senaste forskningen på Ashwagandha här. 

Led & Skelett

Våra leder och skelett påverkas utav den påfrestning de utsätts för, den näring vi ger dem och kanske mest utav inflammation i kroppen - speciellt lederna.

Artros

Artros uppstår när det är en obalans mellan andel ledbrosk som slits bort och ledbrosk som byggs på. En avsaknad av ledbrosk leder till att benbitarna kommer i kontakt och ger smärta. Den smärtande leden kan även bli inflammerad och leda till mer problem. Artros är välrdens vanligaste ledsjukdom och drabbar oftast en led, den som varit felaktigt belastad. Se längre ned för Ayurvediska tips.

Artriter (bl a Rheumatoid Artrit)

Artrit drabbar också lederna men är en autoimmunsjukdom som  påverkar flera leder i kroppen. Resultatet blir att brosket sakta förstörs och leden deformeras, det ger både smärta och inflammation runt leden och därför liknar symtombilden den för artros. Se längre ned för Ayurvediska tips.

Ryggsmärta/Ryggskott

Ryggsmärta beror oftast på muskelspänningar och muskelkramper i ryggen men kan även bero på nervinklämmning som vid diskbråck. Det viktiga är att vi både avlastar och stärker ryggen på ett säkert sätt. Se dessa två rekommenderade yogapositionerna: Bhujangasana och Malasana. Se längre ned för Ayurvediska tips.

Osteoporos

Osteoporos innebär att skelettets bentäthet minskar, det sänker styrkan i benet och kan leda till benbrott och diskbråck när skelettet belastas. Detta är ett allt större problem med växande ålder och speciellt hos kvinnor efter menopaus eftersom östrogenet motverkar osteoporos. Motverka osteoporos med regelbunden fysisk aktivitet och mineraler som stärker skelettet.

Våra rekommendationer för leder och skelett: 

 • Osteoseal från Organic India - Fylld med biotillgängliga mineraler för att stärka skelettet
 • Flexibility - Utvalda örter för ledernas hälsa.
 • Turmeric Formula - Gurkmeja har länge inom Ayurveda använts pga dess anti-inflammatoriska och immunförsvar-reglerande effekter. Detta visar även modern forskning på.
 • Daglig massage med varm mogen Sesamolja, speciellt de drabbade lederna - Sesamolja används inom Ayurveda för att den tränger igenom på djupet och hjälper både leder och muskler.

 

Luftvägar

Lungorna har en stor överkapacitet men påverkas även snabbt utav yttre förhållanden och speciellt rökning, avgaser och allergier.

KOL - Kronisk Obstruktiv Lungsjukdom

Uppstår pga försämrad lungyta pga den inflammation som orsakas av rökning och avgaser. En komponent är också inflammation i lungorna med ökad slemproduktion. Vanliga symptom kan vara sänkt ork, andfåddhet, slemmig hosta, rosslanda eller pipande andning och en tendens till infektioner i luftvägarna.

Allergier

En allergi medieras utav immunförsvaret som med tiden börjar överreagera på naturligt förekommande ämnen som pollen, damm och även kyla. Idag finns det effektiva mediciner men det är även värt att hjälpa kroppen bli kvitt allergener naturligt för att hjälpa till. Till exempel är daglig nässköljning väldigt bra mot all sorts inandade allergener.

Testa dessa produkter för att stärka dina luftvägar: 

Hjärta

Hjärtat är kroppens blodpump som arbetar hela tiden, alla dagar i veckan. Det påverkar i princip alla våra organ och påverkas likväl av både inre och yttre påfrestningar. Allt från vår motion, kost, stress och glädje är direkt kopplade till hjärtat.

Högt blodtryck

Blodtryck mäts i två siffror, t ex 120/80 mmHg där 120 är det systoliska och 80 är det diastoliska blodtrycket. Systoliskt tryck är trycket som finns i blodkärlen när pump-vågen från hjärtat kommer, diastoliskt tryck är det tryck som finns kontinuerligt i kärlen när hjärtat relaxerar. Ett högt blodtryck anses vara tryck över 120/80 och benämns även hypertoni.

Högt blodtryck ger symptom som huvudvärk, dålig sömn, yrsel och trötthet medans andra inte märker något symptom alls. Men ett högt blodtryck är skadligt för kroppen och påverkar bl a njurarna, hjärtat och blodkärlen.

Blodkärl

Blodkärlen levererar blod, näring och syre till alla organ. Förtätningar och försvagningar av blodkärl är därför väldigt skadligt, det mest extrema fallet är förtätningar som leder till stopp som vid hjärtinfarkter.

Ayurvedas råd för hjärta och kärl

Arjuna - Arjuna har länge använts inom Ayurveda för att stärka hjärtat och kärlen. Extrakt av örten används mot högt blodtryck och hjärtsvikt. Arjuna är naturligt rik på biotillgängligt Coenzym Q10 (CoQ10). Att ett ämne är biotillgängligt betyder att det är enklare för kroppen att ta upp och dra nytta av. 

Heart Guard - en blandning av örten Arjuna, Reetha och Moringa som är utformad just för hjärtat och blodkärlen.

Kost & Motion - Bägge är de absolut viktigaste faktorerna för hjärt och kärlhälsa. Se gärna vårt program för yogarutinen Surya Namaskar - Solhälsning. Solhälsningen omfattar hela kroppen och aktiverar andningen, blodomloppet, lederna, musklerna och sinnet för optimal hälsa.

Mage & Tarmar

Matsmältningskanalen ges speciell vikt i Ayurveda och Ayurvediska texter. Man anser att många av våra åkommor och hälsoproblem relaterar till just mag-tarmkanalen. Denna information har nu även visat sig i modern forskning där man hittat att inflammation i magtarmkanalen leder till inflammatoriska och autoimmuna sjukdomar i kroppen. Även depression relateras nu till magtarmkanalens hälsa som också har stort neurologiskt nätverk kallat ENS. Med vår moderna kost och tillsatser hamnar dock magtarmkanalen snabbt i obalans och för dessa problem har Ayurveda en genomtänkt plan.

Förstoppning

Matens passage påverkas utav styrkan i magtarmkanalens muskler, matsmältningsenzymerna och viktigast av allt är den mat vi stoppar i oss. När matsmältningen är som starkast, under morgonen och dagen, ska mer solid mat konsumeras. Mot kvällen ska den vara väldigt enkel och lättsmält. Utöver det kan en maträtt idag innehålla närmare 15-30 ingredienser, ibland t o m mer. För att kroppen nu ska smälta detta måste den anpassa sin funktion väldigt mycket, därför rekommenderas färre ingredienser. Försök komma ner till 5 per måltid och se själv hur din mage slutar klaga. Örterna som stödjer enzymproduktionen, magtarmkanalens muskelstyrka och avslappning rekommenderas längst ned.

IBS och IBD

Termerna IBS och IBD blandas oftast fritt då de liknar varann i symptom och ofta även i behandling. Dessa problem innebär dels en överkänslighet mot diverse livsmedel som är väldigt individuellt samt ofta en inflammation av tarmslemhinnan. Vad som är hönan eller ägget är inte känt men det vi vet är att tarmarna kan återhämta sig med bra kost och livsstil. Anti-inflammatorisk kost är väldigt viktig, livsmedel som återuppbygger kan bidra till förbättring som Aloe Vera juice, Gurkmeja, Lakritsrot, Triphala och örten Boswellia Serrata (Shallaki).

Hemorrojder

Hemorrojder bildas av ett ökat tryck i magtarmkanalen som leder till att trycket i blodkärlen ökar. När det är för högt så expanderar kärlet nära vid analöppningen och buktar ut. Utbuktningen kan ge klåda, dålig hygien och även brista med blödning. Det första Ayurveda rekommenderar är att sänka trycket i tarmarna, en kost med färre ingredienser per måltid, regelbunden Triphala användning och att helt sluta dricka kalla drycker hjälper avslasta tarmarna. Hemorrojderna försvinner själv med tiden, eller så kan du även använda Himalayas produkt Pilex.

Uppblåsthet - Gaser

 

Sura uppstötningar / Halsbränna

Lever

Njurar & Urinvägar

Manliga könsorgan

Kvinnliga könsorgan

Huden

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *